Talouden tiukasta ajasta huolimatta Osuuskaupalla hyvä vuosi

Uutiset

Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti vuonna 2014 oli 425,8 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli vajaa prosentti. Palveluja kehitettiin eri toimialoilla yhteensä 8,7 miljoonalla eurolla. Asiakasomistajia oli vuoden lopussa 62 721. Asiakasomistajille palautettiin 13,6 miljoonaa euroa Bonuksena, ylijäämänpalautuksena ja osuusmaksun korkona eli hieman yli miljoona euroa kuukaudessa. Osuuskauppa työllisti vuoden aikana keskimäärin yli 1 200 henkilöä.

Liikevaihto kasvoi maltillisesti
Koko vuoden kehitys oli kaksijakoinen. Alkuvuoden aikana liikevaihdon kehitys oli vaisua, kesäkaupassa onnistuttiin ja loppuvuotta kohden yleinen taloustilanne alkoi heijastua kulutukseen ja liikevaihtoon. Osuuskauppa Suur-Savo -konsernin myynti vuonna 2014 oli 425,8 miljoonaa euroa ja liikevaihto oli 350,1 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 2,9 miljoonaa euroa eli 0,8 %.

Päätoimialalla päivittäis- ja erikoistavarakaupassa pt-kaupan hintakilpailu (edullista arkiruokaa, aikaistettu halpuuttaminen) vauhditti myyntiä ja markkinaosuuden ennakoidaan kasvavan. Sen sijaan käyttötavarakauppaa häiritsi kaikilla alueilla vähäinen kysyntä. Liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa aluekohtainen hinnoittelu toimi tehokkaasti. Myydyt polttoainelitrat kasvoivat 10 %. Autokaupassa alkuvuoden positiivinen liikevaihdon kehitys hiipui loppuvuotta kohden. Kuluttajien epävarmuus omasta tulevaisuudesta heijastui autokauppaan ja liikevaihdon kehitykseen. Majoitus- ja ravitsemiskaupassa majoituskauppa hiljeni loppuvuotta kohden selvästi. Majoittuva kokouskauppa kärsi eniten talouden pyörien hiljentyessä. Päämaja-Pruuvin liiketoiminnan siirtyminen osuuskaupalle piristi loppuvuodesta ravitsemiskaupan kehitystä.

Vastoin alan valtakunnallista kehitystä matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti Osuuskauppa Suur-Savossa kasvoi hieman.

Vastaa