Jäillä haastavat olosuhteet Itä-Suomessa

Uutiset

Itä-Suomen poliisilaitos haluaa varoittaa järven jäällä liikkuvia haastavista olosuhteista. Runsas lumisade on kerännyt jopa useamman kymmenen sentin lumikerroksia jäälle ja lumen alle jään päälle on saattanut nousta saman verran vettä.

Yhdessä lumi ja vesi muodostavat moottorikelkoille haastavat olosuhteet. Aiemmin ajettu reitti kantaa hyvin, mutta reitiltä sivuun ajettaessa kelkka saattaa pudota syvään hyhmään joka jumittaa kelkan paikalleen. Käsivoimin kelkan poissaaminen on liki mahdotonta.

Lisäksi runsas lumisade on piilottanut erilaisia epätasaisuuksia ja virtapaikkojen heikkoja jäitä. Tämä voi aiheuttaa kelkan yllättäviä pomppuja ja kyydistä putoamisia tai heikoille jäille ajamisia.

Samoin ongelmiin voi joutua suksilla tai jalkaisin jäällä liikkuva. Liikkuminen upottavalla pohjalla on raskasta ja aikaa vievää. Kylmä vesihyhmä saattaa yllättää ja aiheuttaa paleltumia. Pahimmassa tapauksessa jäältä ei jakseta omatoimisesti pois. Kelkkoja on jouduttu vetämään pois jäältä traktorilla ainakin Pohjois-Savossa.

Poliisi haluaa muistuttaa viestivälineiden ja kunnollisten varusteiden merkityksestä jäällä liikuttaessa.