Jäät monin paikoin heikkoja sisävesillä Etelä- ja Keski-Suomessa

Uutiset

Joulukuun alkupuolen pakkaset ovat jäädyttäneet sulina olleita vesistöjä maan etelä- ja keskiosassa. Alueelliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria vesistöjen koosta ja syvyydestä riippuen.  Jäät ovatkin paikoin heikkoja ja jäällä liikkumista tulisi välttää.

Suurten järvien selkävedet ovat vielä sulina maan etelä- ja keskiosassa. Selkävesien jäätyminen vaatii pitkän tai kovan pakkasjakson sekä tyynen sään.

“Heikkoja jäitä tulee varoa etenkin maan etelä- ja keskiosassa, sillä suuren alueellisen vaihtelun vuoksi kantavan jääpeitteen arviointi on vaikeaa. Vaikka jäätä on paikoin paksulti rannan tuntumassa, ulompana jää voi olla erittäin heikkoa tai vielä sulaa”, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Jäällä liikkuessa tulee aina varmistua, että jää on tarpeeksi paksua koko kulkumatkalla.

Joulukuun 10. päivänä jäätä pystyttiin mittaamaan pohjoisessa sekä monin paikoin maan etelä- ja keskiosassa suuria järviä lukuun ottamatta. Lapissa järvijään paksuudet olivat pääosin 25-30 cm, mutta esimerkiksi Inarijärven selkävedet jäätyivät vasta joulukuun alussa. Kainuussa järvien jäänpaksuus oli pääosin 15-30 cm. Maan etelä- ja keskiosassa jäätä oli enimmillään paikoin yli 20 cm, mutta yleisesti vähemmän.