• kelkka.jpg
    Maanantaina 9.1. railoon uponnut moottorikelkka. Kuva: Teuvo Kämppi
  • kelkka-2.jpg
    Tiistaina 10.1 railoon uponnut kelkka. Kuva: Teuvo Kämppi

Harvionselällä vaarallinen railo- liikenne jäätiellä poikki

Uutiset

Anttolan kirkonkylältä Paajalalansaareen ja Piekäläsaaren johtavan jäätien kohdalle on avautunut railo. Railo sijaitsee Jaaninniemen ja Pappilansalmen välillä. Railoon on ajanut kaksi kulkupeliä, moottorikelkka eilen maanantaina ja  tänään aamupäivällä. Molemmista selvittiin kastumisella ilman henkilövahinkoja. Kelkat ja varusteet on saatu ylös. Railon sijainti on merkitty ja varmuustoimenpiteenä jäätien molemmissa päissä on puomit, joilla varoitetaan vaarasta ja pyritään estetämään liikenne tiellä.

Tänään puolenpäivän tienoilla jäällä liikkuja ajoi railoon mönkijällä Lepänselällä Tynnörsaaren lähistöllä. Kuljettaja oli päässyt itse vedestä pois ja odotti jäällä pelastajia. Tynnörsaaren luona oleva railo on noin 4 metriä leveä ja se ulottuu melkein koko selän poikki.

Myös Piekälänsaaren lähellä, Kiukuanselällä on avautumassa railo, joka on jäällä liikkujille vaarallinen. Jään paksuus Harviolla ja Kiukuanselällä on 20-30 cm:n luokkaa. Nopeasti lämmennyt sää voi synnyttää uusia railoja laajoille selkävesille ja lauha sää sulattaa lumen jään pinnalta jolloin railoja on vaikea erottaa.  Jäällä liikkuessa on nyt syytä olla todella varovainen.

Jään kokonaispaksuus Etelä-Savossa 25-35 cm riippuen mittauskohteesta 

Etelä-Savon ELY-keskus mittasi jään paksuutta tiistaina 10.1.2017 neljällä järvellä maakunnan etelä- ja länsiosassa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.

Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat mittauspaikasta riippuen 25-32 cm:n välillä. Jää koostui mittauspaikoissa lähes yksinomaan teräsjäästä. Jään päällä oli lunta mittauspaikasta riippuen 2-9 cm. Jäät ovat useimmissa mittauskohteissa hieman paksumpia ajankohdan keskiarvoon verrattuna. Maakunnan lounaisosassa jäänpaksuus on ajankohdan keskiarvon tasolla. Jäät ovat vahvistuneet tammikuun alun pakkasten vaikutuksesta.

Myös valtakunnallisilla jäähavaintopaikoilla mittaukset tehtiin tiistaina 10.1. Savonlinnan Oravissa Haukivedellä kokonaisjäänpaksuus oli 35 cm. Mikkelin Haukivuoren Kyyvedellä kokonaisjäänpaksuus oli vastaavasti 30 cm.

Sääennusteen mukaan ilman lämpötila on pääosin pakkasen puolella seuraavat 10 vuorokautta ja odotettavissa on myös lumisateita. Jäät vahvistuvat pikkupakkasillakin, varsinkin kun lumipeite jään päällä on vielä suhteellisen ohut.

Ilmoitetut jäänpaksuudet eivät milloinkaan kerro kyseisen järven koko jäätilannetta, vaan pelkästään yhden tutkimuskohteen tuloksen. Mittauspaikat ovat korkeintaan 100 metrin etäisyydellä rannasta, eivätkä näin ollen kuvaa selkävesien jäätilannetta. Mittauskohteet eivät myöskään sijaitse salmissa eivätkä virtaavissa paikoissa. Niitä tulee jäällä kulkiessa välttää.